Kategoriat
Uncategorized

Yrittäjä – pidä huolta jaksamisestasi!

Yrittäjä - pidä huolta jaksamisestasi!

Yrittäjyys on palkitsevaa ja vaativaa. Se mahdollistaa vapauden, omien aikataulujen määrittämisen ja omien valintojen tekemisen. Toisaalta se vaatii paljon jaksamista, itsensä ylittämistä ja epämääräisten olosuhteiden sietämistä. Joiltakin yrittäjän luonne on synnynnäinen ja toiset taas käyvät läpi pitkän ja kovan koulun sitä tavoitellessa. Silti yrittäjyys ei ole keneltäkään poissuljettu vaihtoehto.

Huolimatta siitä, oletko päätynyt yrittäjäksi synnynnäisen palon ohjaamana vai tilanteen pakosta, on ehdottoman tärkeää, että pidät huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. Tämä on asia, jota ei tarpeeksi yrittäjyyskoulutuksissa tai mentorivalmennuksissa alleviivata. Yrittäjänä koko liiketoiminta riippuu sinusta, joten kehosi ja mielesi on koko liiketoiminnan pyörimisen taustavoima.

Yksi tärkeimpiä avaimia jaksamiseen on riittävä lepo. Unta kannattaa pyrkiä saamaan noin kahdeksan tuntia yössä. Toiset vaativat enemmän ja toisille riittää vähemmät tunnit ja kokeilemalla löydät oman rytmisi. Yöunille kannattaa rauhoittua ajoissa, sulkea sinivalolaitteet ja työkalenteri ja rauhoittaa ajatukset vaikkapa lukemisen avulla tai viettämällä aikaa perheen kanssa. Iltaan kannattaa tehdä rutiineja, esimerkiksi iltateen nauttiminen. Teevedet keittivät nopealla och nordica vedenkeitin avulla samalla, kun teet kevyen iltavenyttelyn.

Ruokailu on toinen tärkeimmistä avaimista hyvinvointiin. Yrittäjän päivät venähtävät helposti ja usein herää houkutus tilata noutoruokaa tai käydä pikaruokaravintolassa lounaalla kesken työpäivää. On kuitenkin mahdollista vältellä tällaisia houkutuksia. Tee eväät mukaan töihin, niin sinulla on ateria valmiiksi käsillä, kun nälkä herää. Voit valmistaa viikonkin ruuat etukäteen kotona, mikä helpottaa vielä lisää arkeasi. Kaunis kattaus ja ruuan äärelle pysähtyminen on tärkeää: kun et hotki ruokaasi päätteen ääressä vaan istut alas ja katat kauniisti esimerkiksi iittala astiastolle, tulee ruokahetkestäsi rentouttava tuokio.